Ιστορικό

Η «Μουσική Σχολή Βύρωνα» ιδρύθηκε το 1987, είναι αναγνωρισμένη από το κράτος, όπως επίσης αναγνωρισμένα είναι τα πτυχία και διπλώματα των μουσικών οργάνων και ανώτερων θεωρητικών μαθημάτων που παρέχει στους σπουδαστές της όλα αυτά τα χρόνια.

Μαθήματα προετοιμασίας για την εισαγωγή στο τμήμα Μουσικολογίας, παραδίδονται στη σχολή από τον πρώτο κιόλας χρόνο ίδρυσης του τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο με υψηλό ποσοστό επιτυχίας, εξασφαλίζοντας στους μαθητές της προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, είτε μέσω διορισμού στη δημόσια και ιδιωτική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είτε ως καθηγητές μουσικής στα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές της χώρας.

Με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες στον χώρο της σχολής, αλλά και στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Βύρωνα (συναυλίες, μικρά ρεσιτάλ, μουσικές εκδηλώσεις κ.ά.) συμβάλλει ουσιαστικά στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του Βύρωνα και των δημοτών του.

Η «Μουσική Σχολή Βύρωνα» συνεχίζοντας με συνέπεια τον στόχο της, εξελίσσει και εμπλουτίζει τα τμήματα διδασκαλίας τόσο των μουσικών οργάνων όσο και των θεωρητικών μαθημάτων ώστε να συμβαδίζει με τις ανάγκες της σύγχρονης μουσικής εκπαίδευσης.

Με γνώμονα την αγάπη για τη μουσική και αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της θέση ανάμεσα στις τέχνες, η σχολή θα εξακολουθήσει να αποτελεί έναν χώρο έκφρασης για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η Φιλοσοφία μας

Από το 1987 που ιδρύθηκε η «Μουσική Σχολή Βύρωνα» έχει θέσει ως στόχο την άρτια μουσική εκπαίδευση των σπουδαστών της συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ολοκλήρωση της πνευματικής τους καλλιέργειας. Όπως έλεγε και ο Πλάτωνας « η μουσική εκπαίδευση είναι ανάγκη επιτακτική γιατί περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο ο ρυθμός και η αρμονία επηρεάζουν το ενδότερο κομμάτι του εαυτού μας , και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ξέρει πώς να το χαλιναγωγήσει».

Η εκμάθηση ενός οποιουδήποτε μουσικού οργάνου, είναι πέρα από ένα ακόμα εφόδιο στη ζωή, ένας τρόπος έκφρασης, δημιουργίας και διαφυγής από τις δυσκολίες της καθημερινότητας που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος. Οξύνει την αισθητική του και τον βοηθά να εξωτερικεύσει και να μοιραστεί τις βαθύτερες ανησυχίες του σε μια εποχή που στερείται από όραμα και ιδανικά. Πέρα από την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, αλλά και την εκπαίδευσή  τους  για το πώς να εκφράζονται και να επικοινωνούν μέσα από τη μουσική, οι σπουδαστές μας εξελίσσουν την κριτική σκέψη, την πειθαρχία, τη μνήμη, τη φαντασία και την  αισθητική τους.

Η νεότερη ψυχολογία υποστηρίζει ότι η μουσική αποτελεί μια έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη που λειτουργεί εξισορροπητικά ανάμεσα στο μυαλό και την ψυχή. Δεν είναι δυνατό να οδηγήσεις έναν άνθρωπο στον κόσμο της μουσικής εάν πρώτα δεν τον προσεγγίσεις ως μια ξεχωριστή οντότητα.

Στόχος της σχολής είναι να κάνει τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες να αγαπήσουν τη μουσική, απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα που προσδίδει η ενασχόληση μαζί της. Άλλωστε πιστεύουμε ότι στον αγώνα που κάνουν οι νέοι άνθρωποι για να χτίσουν το μέλλον τους σε στέρεες βάσεις, η μουσική θα είναι πάντα σύμμαχος και εκφραστής στη δημιουργική  πορεία της ζωής τους. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η κοινή μας προσπάθεια θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Διεύθυνση: Ειρήνη Σκλάβου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Βασιλική Πρεμέτη